İZMİR İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

KARABURUN

KARABURUN ADI NEREDEN GELİYOR?

Karaburun adının nereden geldiği konusunda çok değişik görüşler ve varsayımlar mevcuttur. Çok eski dönemlerde, yarımadanın adının "Capo Calaberno" olması, fonetik olarak adın buradan değişerek geldiğini düşündürmektedir. Bir varsayıma göre ise; deniz yoluyla yarımadaya ilk varışta "Kömür Burnu" denilen mevkiin görülmesi nedeniyle, kayaların rengi esas alınarak "Karaburun" denildiği şeklindedir. Bir başka varsayım da eski Türk adlandırma usullerinde; kuzey yönünün "kara", güney yönünün ise "ak" olarak adlandırılması mantığına dayandırılmadır. Şimdiki ilçe merkezi eski haritalarda "Karaburun",


Eşendere burnu ise "Akburun" olarak geçmektedir.

karaburun

Mordoğan’ın Tarihi: Mordoğan M.Ö. IV. yüzyılda, Mimas ismiyle kurulmuştur. O zamanlar, idari bakımdan, Eritrea Krallığına bağlı idi. Eritrea, Çeşme'nin Ildır köyüdür. XVI. yüzyıldaki deniz haritalarında, “Mordoğan”ın adı “Mimas” olarak kayıtlıdır. Mimas ismi eski haritalarda ve Romalı şair Oviduş’un Truva Savaşlarını anlatan dizelerinde geçmektedir. O tarihlerde, Eritrea Krallığında, ölüme mahkûm edilen hükümlüler Mimas'a gönderilir ve son günlerini orada geçirmeleri sağlanırmış. Yönetim bakımından, Eritrea'ya bağlı olan Mimas, ticari bakımdan ilişkilerini Kilizmanya (Bugünkü Güzelbahçe) ile geliştirmiş olup, bütün alışverişlerini Kilizmanya ile yapardı.

Çatalkaya köyü ovasında, Ömer Şangüder'e ait tarlada bulunmuş olan, Eritrea kralının kızının lahdi, İzmir Arkeoloji Müzesi'nde bulunmaktadır. Lahdin içinde, kızın bel kemiğinin bir kısmı halen mevcut bulunmaktadır.

Akdağ’da IV. yüzyıldan kalma, siyah granitten yapılmış, Mimaslılara ait bir mabet bulunmaktadır. O zamanlarda, Mimas halkı bu mabette toplanır; ayinler, tertipler ve bereket tanrısından yağmur ve bol ürün vermesi için dua ederlermiş.

KARABURUN TARİHİ

ANTİK DÖNEM

Karaburun Yarımadası'nın tarihi Prehistorik dönemden başlar. Bulunan el yapımı taş baltalar, bazı araç ve el aletleri, çanak ve çömleklerin yapılan incelemelerinde, bunların MÖ 4000 (Kalkolitik Dönem) yıllarına ait oldukları saptanmıştır. Bu dönemde yerleşimin bugün bilinen bariz izleri, bu çağa ait yerleşim tahminlerini, Manastır, Çakmak Tepe, Mordoğan ve Ildırı ile sınırlı kalmaktadır. Asıl yerleşim, M.Ö. 12-11. yüzyıllarda, Anadolu' da Hitit uygarlığının sona ermesinin ardından Aka göçleri ve sonrasında "Aiolya" ve "Ionia" bölgelerinin kurulması ile daha bir belirginleşmektedir.

Bu kentlerden Erythrai'nin toprakları içinde, o dönemde "Mimas" olarak bilinen Karaburun Yarımadası da yer almaktadır. Erythrai zamanın en önemli ve zengin kentlerinden birisidir. Zenginliğinin yanında bu çağda Erythrai'nin ünlenme nedenlerinden birisi de, tanrıların sözcüsü olarak kabul edilen ve "Sibylline Kâhinleri" diye adlandırılan kişilerden en önemlilerinden birisinin burada yaşamış olmasıdır.

 

TÜRK HÂKİMİYETİ DÖNEMİ

Bu bölgenin tamamen Türklerin eline geçmesi ise Aydınoğlu Mehmet Bey'in bölgeyi almasıyla başlar. Karaburun Yarımadası daha sonra 1426 yılında Osmanlı topraklarına katılmıştır. Şüphesiz ki Karaburun Yarımadası için en önemli tarihi olaylardan birisi, Osmanlı Devleti'nin, Ankara Savaşı sonrası oluşan "fetret" devrinde yaşanan ve tarihe "Şeyh Bedrettin İsyanı" olarak geçen olayda, Şeyh Bedrettin müritlerinden Börklüce Mustafa'nın, Karaburun Yarımadası'na çekildikten sonra yenilgiye uğratılmasıdır. Karaburun Yarımadası Anadolu'nun en eski yerleşim yerlerinden biridir. Kalkolitik Çağda başlayan yerleşim, Antik Çağ'da en parlak dönemlerini yaşamış ve İyon Uygarlığının en önemli ve en zengin kentlerinden olan Erythrai'ye bağlı 5 kent, Yarımada üzerinde kurulmuştur.

 

KARABURUN YÖRESİNDEKİ TARİHİ YERLER

Karaburun İlçesi, Kösedere Köyü, Boyabağı Mevkiindeki kalıntı ve buluntular M.Ö. 1000 ile M.S. 1000’de bölgede yerleşildiğini göstermektedir.

 

Ayşe Kadın Camii: Mordoğan Beldesinde 700 yıl önce Ayşe Kadın isimli bir kızın vasiyeti üzerine annesi tarafından Türkiye’de eşi olmayan, modeli Kâbe’den alınanbir camii yaptırılmış. Mordoğan’ın nergisi, sümbülü, karanfili, zeytini genç kız tarafından çeyizine işlenmiş. Camiyi yapan usta kızın elle işlediği bu motifleri camiinin kubbesine doğal ot ve yumurta beyazı karışımı boyalarla işlemiştir. Camii içinde 450 sene önce yapılmış ahşaptan yapılma iki buçuk metre boyundaki saat hala çalışır vaziyettedir. Camii o yıldan beri hiç onarım görmemiş, bozulan bazı yerlerinin onarımı için İzmir Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından onarılmaya başlanmıştır.

MİTOLOJİK DEĞERLER

Mimas: Karaburun’un (eski adıyla Mimas), Yunan mitolojisinde de sıkça yer aldığını görmekteyiz. Homeros'un ünlü eseri "Oddysea"da Rüzgârlı Mimas (Windy Mimas) olarak geçen "Mimas Dağı", bugün Bozdağ diye adlandırdığımız dağdır. Bu dağın eskiden Mimas olarak adlandırılması, mitolojik tanrılarla savaşan devlerin başında yer alan ve tanrı Zeus'u çok zorlayan Mimas isimli devin, üzerine erimiş demir, çelik ve bakır dökülerek öldürüldüğü ve bir daha uyanmamak üzere söz konusu dağların altına gömüldüğü hikâyesine dayanmaktadır. Karaburun yarımadasının ne denli rüzgâr aldığı ve tarih boyunca bu rüzgârı kullanarak, sayısız değirmenler yapıldığı düşünülürse aradaki ilişki kolayca kurulabilir. Yakın bir gelecekte bu özelliğin, rüzgâr enerjisinden yararlanılarak elektrik üretilecek projelerin hayata geçirilmiş olması da bu ilişkinin günümüzdeki devamı niteliğindedir.

Nergis: Yunan mitolojisinde Narkissos adıyla sözü edilen, adını narsizme, narkoza, bir çiçek familyasına (nergisgiller) ve bir çiçeğe vermiş olan Narsis (ya da Narkissos), klasik mitolojideki bir kahramandır. Narsis’in öyküsü kısaca şöyle anlatılır: Narsis, ırmak ilahı Kephissos ile arındırıcı suların bekçi perisi Liriope’nin oğlu olarak doğar. Bir kâhin, ebeveynine Narsis’in dünyada, kendi yüzünü görmediği sürece yaşayabileceğini bildirir. Narsis bir gün bir su kaynağının yanına gelir ve su birikintisine doğru eğilerek oradaki sudan içmeye başlar. Doğal olarak, birikintide yansıyan yüzünü görür. Kendi yüzünü görünce önce şaşkınlığa düşer, sonra kendini hayranlıkla seyre dalar ve kendisine âşık olur. Bu seyirden kendisini bir türlü alamayan Narsis gitgide hissizleşir, dünya yaşamına gözlerini yumar ve bulunduğu yere kök salarak açılmış bir çiçeğe dönüşür.

 

TURİZM

Karaburun, İzmir'in incilerinden, yapılaşmanın görülmediği,  Türkiye'nin bilinmeyen gizli cennetlerinden biridir. Karaburun merkezindeki ikisi mavi bayraklı dört plajın yanı sıra, Esendere, Saipaltı, İğdealtı, Büyükkent, Dolungaz, Yıldızkent, Akçakilise, Yeniliman ve Kumbükü plajları vardır. 

Ne yenir:  Karaburun'da deniz ürünlerinin hepsini ucuza bulabileceğiniz restoranlar mevcuttur. Karaburun denizle çevrili bir Ege kasabası olması nedeniyle hemen hemen her mevsim her çeşit balığın bulunduğu, nefis zeytin ve zeytinyağı ile ege mutfağının buluştuğu, hurma zeytini, enginarı turp otu, radika ve Ege'ye özgü otları ile yapılan salataları ile sağlıklı ve lezzetli tatlar sunmaktadır. Katmer, Dede Sarığı, Sarmaşık ve Arapsaçı Yemeği, Arapsaçı Köftesi, Keşkek, Fava, Nişan ve Fırında Ceviz Tatlısı, Nohutlu Bulgur ve Pirinç Pilavı, Höşmerim, Cevizli Kıvırma, Pelte başlıca yemekleridir.

Karaburun içinde 2 Mavi Bayrak taşıyan plajımız vardır. Kuyucak ve Akvaryum (İncirlikoy) plajları


İlçe Merkezinde denize girilebilecek çok önemli plajlardan birisi de İskele mevkiinde yer alan 2 plajımızdır.



Kültür ve Turizm Bakanlığından Belgeli Konaklama Tesisleri Sayısı:

--Konaklama Tesisleri--

İşletme Belgeli Tesisler

Yatırım Belgeli Tesisler

TOPLAM

Tesis 
Sayısı

Oda 
Sayısı

Yatak
Sayısı

Tesis Sayısı

Oda
Sayısı

Yatak
Sayısı

Tesis
Sayısı

Oda 
Sayısı

Yatak
Sayısı

KARABURUN

3

49

98

   250100599198


İlçedeki Turizm işletme Belgeli Tesis Listesi

SınıfıAdıAdresiTelefon
Faks
 Web Sitesi
 E-posta
 PRüya Beldesi Martı Pansiyon
Ayı balığı Cad. 81 Sok. No:5 Mordoğan737 83 75www.martipansiyon.org  
 martipansiyon99@gmail.com
 tahirhoca@martipansiyon.org






 PAyıbalığı Seal Beach Club PansiyonArdıç Mahallesi Ayıbalığı Caddesi No:55 Mordoğan
282 24 24
 http://www.sealbeachclub.com info@sealbeachclub.com

BASİT KONAKLAMA BELGELİ TESİS LİSTESİ

KARABURUN

GİRİTLİNİN YERİ

KARABURUN

TURKUAZ

KARABURUN

PALMİYE

KARABURUN

LİPSOS ATANIN YERİ

KARABURUN

KARABURUN KONAK

KARABURUN

NUMBER ONE

KARABURUN

MİMOZA

KARABURUN

MAKİ BOYABAĞ

KARABURUN

MORPEREST GLAMPİNG

KARABURUN

AYIŞIĞI

KARABURUN

TAŞ AVLU

KARABURUN

YALI

KARABURUN

SALKIM

KARABURUN

ROTA

KARABURUN

SAKLI KONAK

KARABURUN

AKMAN

KARABURUN

LİMAN

KARABURUN

CAPOCAMP GLAMPİNG

KARABURUN

1884 MAİ KONAK

KARABURUN

MAVİ

KARABURUN

ZEYTİNLİ KONAK

KARABURUN

ÜZÜM İSKELESİ

KARABURUN

EFES

KARABURUN

GRAND AVCI

KARABURUN

TAŞADA

KARABURUN

YILDIZ

KARABURUN

ERGİN

KARABURUN

REYHAN

KARABURUN

BARBUN

KARABURUN

MERCAN

KARABURUN

ADAMARİN SUİT

KARABURUN

TERAS

KARABURUN

KUYTU

KARABURUN

SEZA

KARABURUN

ARYA

KARABURUN

HAYALBAZ

KARABURUN

TINY TOWN KUYUCAK

KARABURUN

CAN KARABURUN

KARABURUN

ŞİRİN BABA

KARABURUN

PİNGALA

KARABURUN

DİLEK AĞACI

KARABURUN

MARİ

KARABURUN

SAKLI KOY

KARABURUN

BOYABAĞ ÖZEN

KARABURUN

TRUVA

KARABURUN

NUNU'S

KARABURUN

IHLAMUR

KARABURUN

TAYFUN

KARABURUN

SAYFİYE EVİ

KARABURUN

TAYFUN

KARABURUN

TATİL EVİ

KARABURUN

LEB-İ DERYA

KARABURUN

WHİTE BEACH HOUSE

KARABURUN

NERGİS KONAK

KARABURUN

NARCİSSUS

KARABURUN

DAFF TOWN

KARABURUN

MELİ KUYUCAK

KARABURUN

MARDA

 


Karaburun İlçe Halk Kütüphanesi

Adres: Merkez Mah. Cami Sok. No:36

Karaburun Mordoğan Halk Kütüphanesi

Adres: Mordoğan Mah. 258 Sokak, No:3 Tel: 0(232) 737 74 00


Kütüphane 
Kitap ve Okuyucu İstatistikleri: (2023 Yılı ilk 6 ay)

Kütüphane Adı

Kitap Sayısı

Okuyucu Sayısı

Üye Sayısı

Ödünç Materyal Sayısı

Karaburun İlçe Halk Kütüphanesi

8.319

820

648

482

Karaburun Mordoğan  Halk Kütüphanesi

 11.695 414 1.187 733