İZMİR İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

'İZDOB' Cavallerıa Rustıcana Ve Palyaçolar, 11 Ve 13 Mart’ta Bornova Kültür Ve Sanat Merkezi’nde

Cavallerıa Rustıcana Ve Palyaçolar, 11 Ve 13 Mart’ta Bornova Kültür Ve Sanat Merkezi’nde…

İzmir Devlet Opera ve Balesi, 11 ve 13 Mart 2019 tarihlerinde Pietro Mascagni’nin Cavalleria Rusticana ve Ruggero Leoncavallo’nun Palyaçolar adlı birer perdelik operalarını Bornova Kültür ve Sanat Merkezi’nde sahneleyecek.    

Operada Gerçekçilik (Verismo) akımının en başat örneklerinden Cavalleria Rusticana ve Palyaçolar, bu sezonda son kez sanatseverlerin izlenimine sunulacak.

İtalya’nın gerçekçi yazarlarından Giovanni Verga’nın aynı adı taşıyan öyküsü üzerine yazılmış olan Cavalleria Rusticana’nın librettosu Giovanni Targioni-Tozzetti ve Guido Menasci’ye ait. Palyaçolar’ın librettosu ise eserin bestecisi Ruggero Leoncavallo tarafından yazılmıştır. Bu operaların İzmir sahnelemesinde orkestra şefliğini Tulio Gagliardo ve Vladimir Lungu üstleniyor. Haldun Özörten’in rejisi ile sahnelenmekte olan eserlerin dekor tasarımlarını Tayfun Çebi, kostüm tasarımlarını Gülay Korkut Dinç hazırladı. Koro şefliğini konuk Alman şef Hans Joachim Gallus’un üstlendiği eserlerin, ışık tasarımlarını Müfit Özbek, koreografiyi de Serhat Nüfusçu hazırladı.     

Cavalleria Rusticana, dünya prömiyerinin ardından tarihte eşine az rastlanır bir hızla dünya opera sahnelerine yayılmıştır. 19. yüzyıl İtalya’sında namus ve ihanet kavramlarını ustalıkla işlemiş olması ve müziğindeki ezgi zenginliği eseri günümüzde dahi operaevlerinin en vazgeçilmezleri arasına sokmuştur. Cavalleria Rusticana’da solo rolleri; Nurgün Baburhan, Aytül Büyüksaraç, Sevinç Demirağ, Burçin Savigne, Oğuz Çimen, Levent Gündüz, Nazlı Alptekin, Başak Karataş, Ece Özaktuğ, Eray Kocatürk, İnanç Makinel, Ebru Kaptan, Evrim Keskin Özülgen paylaşıyorlar. Eserin konusu şöyle: Mamma Lucia kasabanın içkievini işletmektedir. Oğlu Turiddu askere gidip dönmüş, Santuzza ile nişanlanmıştır. Turiddu’nun eski sevgilisi Lola da o askerdeyken Alfio ile evlenmiştir. Turiddu’nun Santuzza ile nişanlanmasını içine sindiremeyen Lola, Turiddu’yu yeniden baştan çıkarmayı başarır. Evli bir kadın kocasına ihanet etmektedir; namusun temizlenmesi geleneklere göre ölümle olacaktır…

Palyaçolar, Cavalleria Rusticana’nın elde ettiği başarıdan etkilenilerek iki yıl sonra yazılmıştır. Bu eserde de namus ve intikam işlenmiştir; öykü yine Sicilya’da geçmektedir; gerçek bir cinayet öyküsünden alınmıştır. Eserin solistleri şunlar: Melda Aygün Ağaoğlu, Filiz Güneş, Burcu Sayın, Lorenzo Mok Arranz, Aydın Uştuk, Murat Duyan, Tamer Peker, Cengiz Sayın, Nejad Beğde, Cihan Özmen, Murat Direk, Tankut Eşber ve Serkan Taylan.     Palyaçolar’ın konusu da şöyle: Gezginci bir tiyatro topluluğu, yortu gününde köy meydanında bir gösteriye hazırlanmaktadır. Topluluğun oyuncuları, Canio ve eşi Nedda, Tonio ve Beppe’dir. Tonio, Canio’nun eşi Nedda’ya ilgi duymaktadır; Nedda’yı yalnız buldukça aşkına karşılık arar. Nedda’dan karşılık alamayınca da onun eşine rağmen bir başkasını sevdiğinden şüphelenmektedir… Tonio haklıdır; Nedda Silvio ile aşk yaşamaktadır. Tonio, bu aşkı Canio’ya kanıtlayacak; gösteri, iki cinayetle sonlanacaktır.  

  • 021018_I_Pagliacci-TIM (13).jpg
  • 201018_c.rusticana_2_genel_prova-KUV (1).jpg
  • 201018_I_pagliacci_2_genel_prova-KUV (1).jpg
  • 201018_I_pagliacci_2_genel_prova-KUV (2).jpg
  • 201018_I_pagliacci_2_genel_prova-KUV (5).jpg